Seminari iz računarske tehnike

Započeo Siniša Ranđić, 01.03.2014, 19:40

prethodna tema - sledeća tema

Da li ste zainteresovani za učešće na seminarima iz računarske tehnike

Zainteresovan sam
2 (100%)
Nisam zainteresovan
0 (0%)

Ukupno glasova: 2

Anketa završena: 31.03.2014, 20:44

Siniša Ranđić

01.03.2014, 19:40 Poslednja Izmena: 01.03.2014, 19:47 od Siniša Ranđić
Računarska tehnika i dalje doživljava buran razvoj. Nažalost obrazovni sistem Srbije niju uvek u stanju da isprati date promene. Istina na fakultetima, kako privatnim tako i državnim pojavljuju se novi studijski programi koji su bar po naslo9vima na tragu da prate savremene tokove računarstva. Međutim, studentima se po pravilu nudi obrazovanje na krajnji nivo primene - razvoj softverskih aplikacija. Pri tome u velikoj meri izostaje obrazovanje za razvoj sistemskog softvera i projektovanje računarskog hardvera. Imajući u vidu navedeno stanje u prilici smo da studentima ponudimo seminare iz različitih oblasti računarske tehnike koje nisu adekvatno zastupljene u nastavnom planu studijskog programa za računarsko inženjerstvo. Oblasti koje bi inicijalno bile zastupljene odnose se na:

       
  • Projektovanje hardvera u VLSI (Very Large Scale Integration) tehnici;
  • Sistemsko programiranje;
  • Paralelni računarski sistemi;
  • Paralelno i konkurentno programiranje.
Redosled i dinamika održavanja seminara zavisiće od interesovanja studenata, a održavali se u večernjim časovima kako ne bi remetili dinamiku normalne nastave. Nastavu u okviru seminara realizovali bi nastavnici i saradnici Fakulteta, nastavnici sa drugih fakulteta i stručnjaci iz neposredne prakse.


Oblasti koje su navedene u smislu tematike ponuđenih seminara ne predstavljaju isključivu mogućnost izbora. Zainteresovani studenti mogu i sami da iznesu svoje predloge u pogledu oblasti iz kojih bi voleli da se organizuju seminari.

Siniša Ranđić

Kada sam pokretao ovu temu očekivao sam da će studenti pokazati mnogo veće interesovawe za ovaj vid unapređenja znanja. Međutim, kao da je ovo nazovimo ga neinteresovanje samo nastavak trenda koji je nova godina donela u aktivnosti na Forumu. Broj poseta je značajno opao pa sam se nadao da će se povećanjem aktivnosti nas sa druge strane zida podići interesovanje za ono što se može dobiti ili izneti u okviru Foruma Laboratorije za računarsku tehniku.


Prošla godina je donela rekordan broj poseta Forumu pa se moglo očekivati ako ne novi rekord onda da bar ostanemo u približnim gabaritima. Kako su protekla prva tri meseca bojim se da će ovo biti rekordno slaba godina. Međutim, bez obzira na razna očekivanja i želje treba konstatovati da sve ono što može doprineti napretku treba forsirati, jer se opšti nivo znanja u struci jako povećao i ovakve institucije, kao što je Forum mogu značajno da pomognu da da ta znanja dopru do šireg kruga ljudi na ovim prostorima. Takođe, razmena znanja i informacija sa okruženjem predstavlja uvod u ono što se naziva timski rad, a što je danas veoma značajan uslov za uspeh u poslu.