Sta posle diplomiranja

Započeo Miloš, 23.11.2016, 03:07

prethodna tema - sledeća tema

Bojan

Hvala ne informacijama.Mislim da ce veoma znaciti studentima koji budu ovo citali.

Siniša Ranđić

Mislim da je Miloš izneo jedan odličan predlog vezan za aktivnosti studenata, što podrazumeva izgradnju kapaciteta inicijativnosti (kako se to moderno kaže). Veoma je važno da studenti dolaze sa zahtevima i idejama kod nastavnika. Naravno pri tome treba da pokažu i sopstvenu spremnost da učestvuju u realizaciji datih ideja. Meni lično jako nedostaju studentske inicijative. Svih ovih godina sam pokušavao da identifikujem uzroke nepostojanja inicijative od strane studenata, ali nisam u tome bio baš uspešan. Na početku nastave iz svakog predmeta pozivam studente da se iskažu na tom polju, ali poslednjih desetak godina evidentno je da je postojala oseka u studentskim inicijativama. Koristim priliku da studente, pre svega računarskog inženjerstva da mi se slobodno obrate ako imaju neku ideju ili zahtev kako nešto poboljšati u ovom našem zajedničkom poslu. Naravno svakodnevno u Laboratoriji stojim na raspolaganju studentima za svu moguću podršku na putu ka sticanju pravih računarskih znanja.

Siniša Ranđić

Juče sam bio na sastanku u NTP Čačak, posle koga su "izvoznici iz Čačka" upriličili koktel povodom kraja tekuće godine. U okviru koktela predstavljene su nove firme koje su se priključile ovom udruženju. Svako od njih je rekao po par prigodnih rečenica o delatnosti svojih firmi. Bila je to retko lepa prilika da se svi mi koji nismo direktno uključeni u privredne tokove upoznamo sa lokalnim firmama koje pokušavaju da nađu svoje mesto pod Suncem. Usput su se dotakli i nekih važnih pitanja koja ako se privredna dešavanja prate samo preko javnih glasila mogu da običnog čove ostave i ostavljaju u "mraku neznanja". Međutim, ono što želim da istaknem, to je da među ovim izvoznicima nije viđena ni jedna firma iz IT sektora, kako se popularno kaže. Nema dana, a da se ne priča o ogromnim potencijalima IT sektora, o našoj talentovanosti za tu oblast. Međutim, sve nekako liči na priču. Naravno da nije sve tako crno, jer se "iza brda ipak nešto valja". Puno mladih ljudi je na tržištu radne snage IT, ali kada se pogleda detaljnije sve nekako liči na "one man show". Tj. bojim se da "velike" srpske softverske kompanije su to samo zato što se tako predstavljaju. Ali ako se pogleda koji su to njihovi proizvodi - teško ih je naći. 
Zato mislim da pored aktivnosti koje se odvijaju na planu definisanja novog nastavnog plana računarstva na Fakultetu mora da se pokrene aktivnost ka okupljanju mladih inženjera i njihovom osposbljavanju za drugi korak u životu, nalaženje posla. Pri tome se mora posebno učiniti napor da se sve veći broj mladih odluči za samostalno delovanje - grupno ili pojedinačno. Zbog toga Fakultet kao jedan od osnivača NTP Čačak mora da pokaže više.