Laboratorija za računarsku tehniku

Softverske teme => Aplikativni softver => Preporuka softvera => Temu započeo: holodoc 22.06.2011, 22:00

Naslov: ManyCam
Poruka od: holodoc 22.06.2011, 22:00
Danas od komšije dobijem na "popravku" dva laptopa od kojeg jedan sa simptomom naopako okrenute slike na ugrađenoj web kameri. Naravno pošto taj simptom uopšte nije redak na laptopovima zbog često naopako montiranih kamera u procesu proizvodnje prvo što sam krenuo da tražim su aktuelni drajveri pošto većina drajvera u sebi ima podršku za automatsko ispravljanje slike naopako montiranih kamera.

Nažalost s obzirom da je laptop nešto jeftiniji drajvere za Windows 7 koji usput funkcionišu i ispravljaju sliku nisam uspeo da nađem pa sam morao da potražim neki softver za virtuelizaciju kamera. Na moje iznenađenje uspeo sam da nađem izuzetno kvalitetno i besplatno (čak open source) rešenje koje je savrešno rešilo problem.

ManyCam (http://www.manycam.com/) je softver koji kreira tzv. virtuelne kamere koje se dobijaju tako što se specijalan drajver programa postavlja između stvarne kamere i aplikativnog sloja drugih aplikacija pa tako ovaj program na neki način služi kao stream proxy. Po srpski rečeno aplikacija preuzima podatke sa fizičke kamere i obrađuje ih u realnom vremenu a onda koristi svoj drajver da se drugim aplikacijama predstavi kao virtuelna kamera. To znači da veoma lako u programu može da se podesi da slika bude rotirana za proizvoljan ugao i da se doda bučuk efekata tipa promene boje, razne animirane zezalice koje rade u kombinaciji sa motion capture tehnikama itd.

Program je još jednom slobodan i besplatan i na veoma fin način rešava problem sa kamerama čiji drajveri ne funkcionišu. Naravno osnovni preduslov je da osnovna funkcionalnost drajvera i dalje radi a to je prijem slike :)