Budućnost dijaloga

Započeo Siniša Ranđić, 31.07.2014, 12:48

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

Internet je u velikoj meri "demokratizovao" javno mnjenje u svetu. Međutim, i ta dobrobit ima svojih manjkavosti, jer veliki broj kanala, tzv. društvenih mreža više služe za nekakvu elementarnu komunikaciju među ljudima, koja po pravilu ima za cilj da zadovolji neke osnovne ljudske porive. Nekako se izgubio onaj faktor razmene mišljenja, suprostavljanja stavova koji bi trebali da ukažu gde su mogući pravci kojima svet treba da se kreće da bi sutra bio bolji. Naravno Forum Laboratorije za računarsku tehniku nije pokrenut sa ciljem da rešava globalne probleme već da bude platforma na kojoj će, pre svega studenti i svi oni koji gravitiraju Fakultetu tehničkih nauka u Čačku mogu da dobiju željene informacije, da razmene mišljenje sa okruženjem ili iznesu sopstvene stavove o važnim pitanjima računarske struke odnosno obrazovanja u ovoj oblasti.
Svakako da vremenom dođe do "zamora materijala" i do smanjenja interesovanja za ovakve tribine, što ukazuje da treba naći nove teme koje će biti interesantne za neke nove članove Foruma ili ponovo pokrenuti aktivnost onih već iskusnih. Događanja u akademskoj zajednici poslednjih meseci i njihov odraz na struku koja je u žiži interesovanja dovoljan su motiv da se aktivnost na Forumu podigne na viši nivo. Skraćenica IT je danas na usnama velikog broja naših građana, pre svega mladih koji traže perspektivu u svom životu. Zato je danas jedan od najvaćnijih društvenih zadataka da pravilno sagleda potrebe za stručnjacima u ovoj oblasti, ali i da odgovor koji je to okvir i dubina znanja koje treba da steknu oni koji se školuju za IT da bi to znanje bilo primenljivo. I naravno da se sa tim znanjem može dugoročno opstati na tržištu radne snage. Na raznim forumima pojavljuju se uglavnom oprečni stavovi po ovom pitanju tako da eto prilike da sposobnost vođenja dijaloga bude u funkciji dobijanja pravih odgovora. U konkretnom slučaju – šta i kako delovati u IT oblasti?

Siniša Ranđić

Nekako iznenađujuće ova godina je donela povećan broj poseta Forumu, a konačno je postavljen i novi rekord u broju istovremenih posetilaca. Istina broj aktivnih članova Foruma se relativno smanjio, ali svakako raduju pozitivni trendovi. Ono što još treba prevazići to je da posetioci budu u pravom smislu aktivni učesnici, tj. da postavljaju svoja mišljenja, stavove i dileme, a ne da budu samo pasivni posetioci, koji će na Forumu potražiti pametnu reč ili koristan link na zanimljivu informaciju. Uostalom Forum i jeste namenjen da bude ARENA u kojoj će se voditi neprestana borba, ali borba mišljenja.