Predlozi za novi CSL sajt

Započeo Marko Аcović, 26.07.2008, 15:23

prethodna tema - sledeća tema

Marko Аcović

26.07.2008, 15:23 Poslednja Izmena: 26.07.2008, 15:51 od marko_gm
Trazio sam neki materijal za zbirku i nasao sam na ovo:

Stanford CS Education Library http://cslibrary.stanford.edu/

Ne izgleda nista posebno sa stanovista dizajna ali je mnogo dobro jer pruza neophodne informacije. Bilo bi mnogo dobro da postoji takva sekcija i u okviru buduceg sajta CSL.
Sta mislite o ovom predlogu? Ima li jos nekih ideja u vezi novog sajta? Voleo bih da cujem i ostale a ne samo jedni isti da se javljaju. :)

Pozz B-)

holodoc

A šta to tačno imaš protiv nas "jednih istih"  :bla:
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

holodoc

26.07.2008, 21:01 #2 Poslednja Izmena: 26.07.2008, 21:03 od holodoc
Da ne bude samo da volim da se "kreveljim" nad tuđim postovima i prozivam ljude na udaju, ženidbu i krštenja  >:D< prenosim trenutni inicijalni predlog izgleda novog sajta koji još uvek čeka generalnu raspravu među članovima Laboratorije.

Predviđene funckionalnosti su date u sledećoj listi.

Podržane funkcionalnosti:
1. Obaveštenja – važna obaveštenja vezana za rad laboratorije i nastavu sa arhivom (podrška RSS-om)

2. Aktuelnosti – vesti iz sveta, u vezi projekata u laboratoriji, saradnika itd. sa arhivom (RSS za sada nije predviđen)

3. RSS feed – (za obaveštenja)

4. Mailing lista – alternativa RSS-u

5. Pretraživanje sajta - mogućnost pretrage sadržaja arhive sajta putem internog pretraživača ili Google alternative

6. Trojezičan sajt (srpski, engleski, nemački)

7. Forum

8. Status profesora na naslovnoj stranici

Objašnjenja:

1. Obaveštenja - važna obaveštenja vezana za nastavu, istraživanje i događaje u laboratoriji uključujući arhiviranje.

2. Aktuelnosti - kratka verzija aktuelnosti (vesti) se prikazuje na naslovnoj stranici sa linkom ka detaljnijem opisu. Ove vesti podrazumevaju događanja, aktuelnosti. Kratka verzija se koristi za generisanje RSS feed-a i sadržaja mailing liste.

3. RSS feed – generiše se nakon svake izmene i dodavanja obaveštenja.

4. Mailing lista – alternativa RSS feed-u.

5. Pretraživanje sajta – pretraživanje sadržaja sajta i to u varijantama kada se koristi Google pretraživač i interni spajder (Sphider).

6. Trojezičan sajt – srpski, engleski i nemački. Prevode se samo stalne sekcije, a stvari koje nisu prevedene se povlače iz srpske tj. aktuelnije verzije ili se uopšte ne objavljuju na sajtu.

7. Forum – za studente fakulteta i saradnike. Pristup isključivo uz važeći studentski nalog (ovo bi već moglo da se smatra da funkcioniše iako se još uvek nalazi u beta fazi)

8. Prikaz statusa profesora sa porukama obaveštenja (CSL panel). – Prikaz obaveštenje o tome da li se nastavnik nalazi na Fakultetu, da li je dostupan za studente ili da li će biti odsutan određeno vreme.

Kategorije (meniji):

O laboratoriji (osnovna stranica)
- prošlost
- sadašnjost
- budućnost

Zaposleni i saradnici (osnovna stranica)
- zaposleni
- saradnici
- studenti
- diplomci

Istraživanja (osnovna stranica)
- R&D – Opšti prikaz naučno – istraživačke delatnosti u Laboratoriji

- Projekti – Ovde treba dati materijale (tekstove, šeme, programe, ...) aktuelnih projekata koji se realizuju u Laboratoriji

- Studentski projekti – Ovde treba dati prikaze rezultata rada studenata u okviru projekata, koje su radili u okviru:

a) nastavnih predmeta
b) diplomskih radova
c) van nastavnih aktivnosti

Obrazovanje (osnovna stranica)

Nastavni predmeti – prikaz curricula – uma nastavnih predmeta koji izvode nastavnici i saradnici Laboratorije
a)Upravljački računarski sistemi

b)Uvod u programiranje...  ....
d) raspored polaganja ispita, kolokvijuma, odbrana seminarskih radova, ...
e) rezultati ispita, kolokvijuma, ...
f) učenje na daljinu (moodle) – link na sekciju koja se odnosi na Moodle platformu i eventualno video tutorijalima namenjenih određenoj sekciji
g) literatura – spisak preporučene literature, prikazi preporučene literature, ...
g) studentska skriptarnica - razmena literature itd.

Kontakt
- kontakt forma

S obzirom da je ovaj tekst pokušaj prepravke Word-ovog dokumenta nadam se da nisam napravio previše grešaka pokušavajući da ga prilagodim potrebama izgleda foruma.

Zamolio bih sve članove foruma da se aktivno uključe u davanje predloga šta bi sve voleli da vide od mogućnosti i opcija na novom CSL sajtu.

Pozdrav  =||
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

Siniša Ranđić

U principu to bi bilo to, pre svega u informacionom smislu. Imam samo jednu dilemu, koja se tiče KOEGZISTENCIJE nastavnih sadržaja neposredno na sajtu i na Moodle - u. Šta gde da se stavlja. Verovatno bi sve stvari vezane za adminsitraciju i obaveštenja trebalo staviti na SAJT, a same nastavne materijale na MOODLE.  To istina vodi dualizmu, jer će studenti morati dva puta da se prijavljuju na različite sisteme, što može da bude jednostavno zamorno. To je ono što se tiče eksterene komunikacije (SAJT - KORISNICI).

Sa druge strane ostaje problem ažuriranja sadržaja informacija na sajtu i ko će da ima pravao i nakom nivou da radi. Ondnosno koji stepen automatizma po tom pitanju može da se postigne. Kao što se zna mi nemamo osobu koja bi samo to radila tako da je važno da se ne dođe u situaciju da se tim poslovima bavi neko od saradnika laboratorije, na uštrb svog redovnog posla.

Ne treba zaboraviti da u radu Laboratorije ima sijaset poslova koji su operativni i o kojima se informacije pamte u obliku raznih dokumenata i sadržaja baza podataka. WEB je idealna prilika da se oni mogu koristiti i na daljinu uključujući i njihovo menjanje i ažuriranje što onda postavlja pitanje inkorporiranje internog informacionog sistema Laboratorije preko WEB servera Laboratorije.

Iako su druga dva pitanja sigurno relevantna za izradu sajta mislim da prvo treba jasno definisati informacioni interfejs prema okruženju tj. strukturu informacija koja će biti dostupna korisnicima sajta.

marina

Prvo, svidja mi se ideja da i mi studenti budemo ukljuceni u izradi sajta. Prvenstveno zbog toga sto tokom skolovanja ne sticemo prakticna znanja, a ovo je prilika da se to i promeni  <:-P.
Trenutno nemam neki novi predlog sto se tice sadrzaja sajta, osim, recimo, posto je predlozeno da sajt bude prezentovan na tri jezika da dodam i jos jedan, ruski. Ako je to uopste bitno, da sajt bude prezentovan na vise jezika? Toliko za sada.

Pozdrav  :>!

holodoc

26.07.2008, 21:51 #5 Poslednja Izmena: 26.07.2008, 21:54 od holodoc
Citat: rasin  26.07.2008, 21:44
To istina vodi dualizmu, jer će studenti morati dva puta da se prijavljuju na različite sisteme, što može da bude jednostavno zamorno.
Što se tiče potrebe višestruke registracije korisnika na različite sisteme to nije veliki problem jer može da se napravi tzv. bridge sistem koji zahteva da se korisnik samo registruje recimo na sajtu a da svi ostali sistemi automatski budu ažurirani po pitanju registracije.

Ovo za ruski jezik mi se sviđa  :-? S obzirom da može da se javi problem vezan za prevođenje dinamičkog sadržaja sajta bar bi za statički prezentovan sadržaj (prezentacija laboratorije, radova i sl.) po meni bilo odlično imati što je veći broj rasploživih jezika.


S obzirom da znam da marina odlično poznaje ruski, da ja znam odlično engleski i nemački ostaje samo problem ko će biti zadužen za srpski jezik  :utata:

Šala mala  :hello:
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

maxogm

Možda je ovako nešti i predviđeno, a ja nisam ukapirao iz gornjeg teksta...
Naime mislim da treba da postoji neki šablon na sajtu kao npr: što profesori i saradnici imaju neku svoju ličnu prezentaciju na sajtu, možda bi trebali ovo omogućiti i studentima koji to žele. Znači da studenti ukoliko žele nakon svoje registracije mogu imati takoreći neku stranicu gde će pisati osnovni podaci o njima i koju oni posle mogu navoditi na drugim mestima.

Primer:
http://www.linkedin.com/in/maxogm

Marko Аcović

Nemam nista protiv da sajt CSl i Moodle koegzistiraju ali ne bi bilo dobro da se podaci dupliraju. Prvo to nepotrebno zauzima prostor a drugo, integritet podataka moze biti narusen ako se npr. nesto izmeni na CSL sajtu a ne promeni i na Moodle-u. Licno, ja sam da se izbaci potpuno Moodle i sve organizuje preko sajta, tj. sve da bude na jednom mestu.

holodoc

Ovaj prvi predlog vezan za omogućavanje studentima da imaju svoj sopstveni mali prostor na CSL sajtu stvarno mislim da nije loša ideja  =; Zamislite mogućnost da studenti prilikom pozivanja na neku vrstu svog vCarda mogu da navedu link na CSL-u  :D

Što se tiče Moodle-a... Moram da priznam da se skoro potpuno slažem sa Markom  :(( Moodle je za naše potrebe možda previše komplikovan i nepotreban... Možda je moguće njega zameniti nekim custom CMS-om koji bi bio taman dovoljan za naše potrebe.
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

Siniša Ranđić

Ja ću možda, ovako rano jutros da iznesem jednu radikalnu ideju. Pošto kod nas na Fakultetu ako mi uopšte funkcionišemo kao jedinstvena celina mnoge stvari su dispergovane, pa u toj opštoj zbrci i mi na RT pravimo svoj izolovani sajt, jer ...

Normalno bi bilo da na nivou TF postoji jedan sajt sa jedinstvenim pristupom što se tiče informacija koje se nude studentima. Argumentacija mislim da nije potrebna iako bi se ovde mogao napraviti fin eleborat zašto to tako treba da bude.

Da ne bih izneverio sebe napraviću malu digresiju i reći da TF de facto u diskursima npr. američkog poimanja visokog školstva predstavlja UNIVERZITET i pitanje je da li ovakav kakv je treba da postoji. Mislim da mi prilično smećemo sa uma činjenicu da ovakvih fakulteta u Srbiji praktično nema više. Jedino u Čačku i Zrenjaninu. I da će prosvetne vlasti možda učini napor da takve konglomerate eliminišu ili svedu u uže okvire. Ovaj pasus je napisan da bi se ukazalo na "mali" razlog zašto na TF nema jedinstvenog stava oko jedinstvenog sajta.

Kada bi sajt TF bio jedino mesto koje bi studentima pružalo informacije vezane za nastavu - nastavne sadržaje i informacije o proveri znanja onda bi sajt CSL mogao da bude posvećen samo istraživačkoj i stručnoj delatnosti. U tom slučaju mogao bi da bude mnogo lakše projektovan.

Ja sam sada u dilemi da li da ponovo pokrećem ovo pitanje (koje sam već jednom pokrenuo i znamo i vidimo kako se završilo), jer se bojim da bi me to odvelo u vode u kojima ne želim da plivam i sprečilo me da se ostatak radnog veka bavim onim što volim i želim da radim.

Siniša Ranđić

Malo sam razmišljao na temu "Za i protiv Moodle - a". Mislim da bi Moodle, kao platformu za daljinski kontakt sa studentima trebalo da zadržimo iako možda izgleda komplikovan za korišćenje. Međutim, ovde postoji jedan mogućnost o kojoj treba razmisliti. Moodle je Open Source softver i možda treba formirati (?) mali tim koji bi se bavio daljim razvojem Moodle - a.

Siniša Ranđić

Citat: marko_gm  26.07.2008, 23:34
Nemam nista protiv da sajt CSl i Moodle koegzistiraju ali ne bi bilo dobro da se podaci dupliraju. Prvo to nepotrebno zauzima prostor a drugo, integritet podataka moze biti narusen ako se npr. nesto izmeni na CSL sajtu a ne promeni i na Moodle-u. Licno, ja sam da se izbaci potpuno Moodle i sve organizuje preko sajta, tj. sve da bude na jednom mestu.

Što se tiče problema CSL - MOODLE tu sam već izneo par svojih stavova.

Što se tiče prostora za lične prezentacije studenata potpuno se slažem. Međutim, treba definisati okvire koje treba da zadovolje informacije koje se prezentiraju. Nja sam uvek za mogućnost da se prikaže nešto zanimljivo ili šaljivo, ali treba voditi računa da to bude i u nivou uljudnosti. Informacija koja na ovaj način ode u svet je i naše ogledalo. osim toga treba pokušati da se definišu i nekli standardi u pogledu vizuelnog izgleda. Nije dobro da to bude neki šareniš, opet zbog onog opšteg utiska.

maxogm

Citat: rasin  28.07.2008, 19:57
Ja sam uvek za mogućnost da se prikaže nešto zanimljivo ili šaljivo, ali treba voditi računa da to bude i u nivou uljudnosti. Informacija koja na ovaj način ode u svet je i naše ogledalo. osim toga treba pokušati da se definišu i nekli standardi u pogledu vizuelnog izgleda. Nije dobro da to bude neki šareniš, opet zbog onog opšteg utiska.

Nisam mislio da sada studenti kreiraju svoje web prezentacije, već da postoji par šablona... Studenti bi samo popunili par polja, odabrali neki šablon za izgled svoje prezentacije i eventualno upload-ovali svoju sliku.

Siniša Ranđić

Nisam ja tako strogo mislio. Jednostavno sam samo kao podsetnik naveo da treba voditi računa o sadržaju i izgledu studentskih prezentacija. Kad dođe vreme za konkretnu realizaciju onda ćemo stvari tačno definisati.

pseudobluz

Ne znam zasto se govori da je Moodle komplikovan? Naprotiv, verujem da je dobroj vecini korisnika jednostavan.

A, ako hocete da ga ugasite, zasto jednostavno ne prezentujete sve nastavne sadrzaje preko ovog foruma? Na internetu ima masa takvih primera, gde se razmena pomenutog sadrzaja, izmedju profesora/asistenata i studenata vrsi bas na taj nacin, i to uspesno.

Mislim da sajt fakulteta definitivno treba da ima svoj zvanicni forum...