[PHP i MySQL] Beginning PHP and MySQL: From Novice to Professional

Započeo holodoc, 25.07.2008, 20:36

prethodna tema - sledeća tema

holodoc

S obzirom da dobra knjiga zlata vredi mislim da nije na odmet da svako ko želi predstavi knjigu za koju misli da se svojim kvalitetom, sadržajem i načinom izlaganja izdvaja u određenim kategorijama i naučno-edukativnim disciplinama.

Pa da počnem prvi.

Hteo bih da izdvojim jednu izuzetno kvalitetnu knjigu namenjenu početnicima koji imaju nameru da se upoznaju sa osnovama PHP-a kao i svim tehnologijama sa kojima PHP dobro sarađuje odnosno koje koristi. Podaci i izgled knjige prikazani su dole.

U suštini radi se o knjizi kja je namenjena početnicima sa dobrim poznavanjem engleskog jezika. Kada kažem dobro poznavanje mislim na činjenicu da autor pored veoma jednostavnog pristupa izlaganju materije ima običaj u toku čitanja knjige da izvuče po neku "sentencu" koju ne verujem da dobro razumeju čak ni osobe kojima je nativni jezik engleski. Knjiga ima nešto malo više od 1000 stranica i obuhvata gotovo sve što je neophodno za upoznavanje svega što uopšte dolazi u kontakt sa PHP-om posebno se osvrćući na delove kao što su rad sa bazama podataka, web servise, objektno orijentisano programiranje, rad sa izuzecima (exception handling), PEAR, MVC i drugi pattern dizajn sistemi, skladištene rutine i još mnogo drugih važnih stvari. U suštini knjiga ne zalazi preterano duboko u bilo koju od tematika ali na veoma jednostavnim i jasnim primerima demonstrira se praktična primena svake od tehnika iznesenih u knjizi.

Knjiga je propraćena i izvornim kodom koji dolazi nezavisno od nje (može se skinuti u okviru ove poruke) koji je u suštini dosta tačan i proveren. Tu i tamo se nađe poneka greška ali za svakoga ko postepeno bude čitao knjigu neće biti apsolutno nikakvih problema da sam uoči greške i uspešno pokrene skriptove.

Zaista veliki napor je uložen da se što preciznije i jednostavnije iznesu osnovne stvari vezane za PHP i način na koji se pišu aplikacije u njemu. Dobar deo knjige, skoro trećina, posvećena je upravo osnovama PHP-a i to sa akcentom na stvari koje će se primenjivati u praksi. Imam dovoljno iskustva sa PHP-om da mogu da kažem da je autoru pošlo za rukom da napiše izuzetno zanimljivu knjigu za koja tek mogu da zamislim koliko će da zainteresuje ljude koji tek počinju sa PHP-om.

Velika pažnja je posvećena i objektno orijentisanom programiranju. Svako ko iole ima nameru da se ozbiljno bavi PHP-om (pa čak i bilo kojim drugim programskim jezikom) mora da savlada objektno orijentisano programiranje. U slučaju ove knjige na veoma jasnim i konciznim primerima su objašnjeni pojmovi klasa, instanciranja objekata, nasleđivanja, interfejsa, abstraktnih klasa i sl. Stvarno, ovaj deo knjige je jedan od najkvalitetnijih i najznačajnihih za buduće PHP programere. Kasnije u toku knjige biće opisan čak i jedan design pattern (MVC) koji predstavlja azbuku današnjeg savremenog PHP razvoja i princip na kome se zasniva naširoko poznati Zend Framework.

Treći deo knjige se uglavnom koncentriše na baze podataka  i to pre svega na MySQL. Opisani su skladišne rutine (procedure i funkcije), trigger-i, view-ovi kao i indeksiranje baze i transakcije.

U toku knjige autor se često poziva na PEAR, set biblioteka sa gotovim funkcijama koje mogu da se bez problema koriste u projektima i koje umnogome ubrzavaju rad. Naravno za skoro sve pomenute interfejse i tehnologije objektno orijentisano programiranje je MUST.

Na kraju zaključak. U pitanju je izuzetna knjiga kojoj je jedna od velikih prednosti skorašnje izdavanje tako da ne postoji problem koji se često sreće kod drugih knjiga da su infomacije u njima već poprilično zastarele.

Srećno čitanje.

Naziv knjige: Beginning PHP and MySQL: From Novice to Professional, Third Edition
Autor: W. Jason Gilmore
Objavljeno: Mart, 2008.
Izdavač: Apress (http://www.apress.com/)
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

Marko Аcović

Najpre pohvala: vrlo lepo i sazeto izlozeno sta knjiga moze da ponudi citaocima. Kao i uvek imam i primedbu ali ne odnosi se na sadrzaj teksta, vec na to da si spomenuo da se izvorni kod moze skinuti u okviru tvoje poruke, ali ja nigde ne vidim link? To je izgleda bas bug. Pretpostavljam da je zbog toga sto je forum jos uvek u beta verziji.

Pozz B-)

holodoc

Stvarno ne vidiš prikačeni fajl kao na slici dole  :((

Stvarno ne znam šta je problem u tvom slučaju? Možda je u pitanju bug u softveru (ne bi bio prvi s obzirom da je ovo još uvek beta).

Ajde ako još neko bude imao problema neka vika ili neka skine source direktno sa adrese http://csl.tfc.kg.ac.yu/literatura/php/
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

holodoc

Koga interesuje pomenuta knjiga se može naći prevedena na srpski u izdanju "Kompjuter biblioteke" po krajnje pristupačnoj ceni.

http://knjige.kombib.rs/PHP-i-MySQL-od-pocetnika-do-profesionalca
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php