PHPEdit 4 (Besplatno za akademce)

Započeo marjan, 14.05.2011, 20:52

prethodna tema - sledeća tema

marjan

14.05.2011, 20:52 Poslednja Izmena: 14.05.2011, 20:54 od marjan

Nešto petljam sa PHP-om ovih dana i pade mi na pamet da pogledam neka razvojna okruženja. Iako mnogi koriste samo tekst-editore sa bojenjem koda, nije loše pri ruci imati prepoznavanje funkcija, debugger i sl. Elem, naletim na PHPEdit i vidim tamo da daju besplatno licencu za studente. Pošto sam u neku ruku PhD student, popunim prijavu sa kratkim obrazloženjem i - pošalju mi odmah sutradan. Full licencu.  B-)
PhpEdit je glomazno rešenje, koje obiluje raznoraznim mogućnostima - meni lično ne treba previše toga, ali ko koristi Symphony framework ili šta-znam code-generation, nije zgoreg. Nažalost, dostupno samo u Windows varijanti.
Evo jednog review-a ovde: http://review.techworld.com/applications/3212819/waterproof-software-phpedit/
Oficijelni sajt: http://www.phpedit.com/en

Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

holodoc

14.05.2011, 22:29 #1 Poslednja Izmena: 14.05.2011, 22:33 od holodoc
Čisto da ne bude zabune besplatna (Free) verzija sadrži samo osnovni paket sa editorom a za sve "naprednije" varijante potrebno je platiti minimalnu licencu od 70€.

Dakle besplatna verzija nema ni ugrađen FTP klijent niti podršku za sisteme za verzionisanje (SVN, CVS) a to su u suštini dve poprilično važne stavke - o nedostatku PHPUnita da ne govorimo. Detalji o paketima mogu da se pogledaju na sledećoj stranici - http://www.phpedit.com/en/buy/student-teacher-non-profit

Takođe besplatna verzija zabranjuje bilo kakav vid komercijalne upotrebe tako da je pogodna samo za učenje.

Ja ga lično nisam nikada koristio jer mi jednostavno nije odgovarao. Moj lični trenutni favorit je NetBeans (verzija 6.9 za sada dok ne poprave bag sa FTP opcijama u 7.0) pošto je prosto neverovatno koliko su dobro prilagodili ovaj IDE PHP-u i ostalim notacijama koje se često koriste uz njega (CSS, JavaScript, JSON, XML)... U stvari da nisam tražio IDE koji podržava objektnu JSON notaciju verovatno nikada ne bih ponovo ni dao šansu NetBeansu pošto sam se grdno razočarao sa verzijom 5 :) Verzija 6 je postala druga priča a "sedmica" je tek bruka :)
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

marjan

CitatTakođe besplatna verzija zabranjuje bilo kakav vid komercijalne upotrebe tako da je pogodna samo za učenje.
Pa da, akademska licenca to i podrazumeva, a ni to učenje nije loša stvar. ;)
LM, meni se definitivno ne sviđa koliko su pretrpali sam UI raznoraznim onako.. rekao bih nekonzistentnim elementima. Evo npr.

Od komercijalnih editora mi se poprilično dojmio PhpED. Vidim da ga mnogi ozbiljniji korisnici hvale. 200 $ (Pro varijanta), ko radi profesinalno, to je posmešna cifra.
NetBeans nisam rabio, možda bih mogao da probam, mada meni (bar za sad) ne treba ništa specijalno ;)
Unix is user-friendly—it's just choosy about who its friends are.

holodoc

Pa da preterali su sa tim ribbon-om u koji su natrpali sve i svašta.

PHPEd je odličan ako radiš isključivo na Windows-u (većina PHP programera i onako spada u ovu grupu) i posedujem punu Pro licencu koju sam nabavio pre nekih godinu i kusur dana po ceni od oko $135 (bio je neki popust) ali posle NetBeans-a jednostavno mi u njemu fale neke opcije koje dolaze uz NetBeans :)

Sa jedne strane PHPEd dolazi sa fantastičnim dibagerom (DBG) i okruženje mu je odlično prilagođenju procesu dibagovanja ali problem je u tome što ne podržava nijedan drugi dibager. NetBeans sa druge strane može da koristi xDebug i Zend debugger a ja lično koristim xDebug uz koji dolazi i odličan profiler čiji profiling podaci mogu da se pregledaju recimo WinCacheGrindom (http://sourceforge.net/projects/wincachegrind/) ili u WebGrindu (http://code.google.com/p/webgrind/).

Međutim ubedljivo najbolja stvar u NetBeans-u mi je poptuna integracija okruženja sa sistemima za verzionisanje (lično koristim SVN) gde može veoma lepo da se vide razlike načinjene u lokalu i uopšte sve što može da se vidi i uradi sa takvim jednim sistemom. Jednostavno zbog te stavke dobre integracije sa IDE-om ne mogu da se vratim na programe tipa PHPEd it. :)
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php

holodoc

Evo jedne interesantne uporedne liste najpoznatijih PHP razvojnih orkuženja.

https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?key=pV8XyUSUOM7GsmVMLVit0Hw#gid=0

Lista jeste nešto starija (možda godinu-dve dana) ali lepo ilustruje sve najbitnije stavke koje se nisu značajnije promenile ni dan-danas u pomenutim okruženjima.
<?php
abstract class Ignorance extends Stupidity implements Unavoidable 
    private function 
__construct(){
        
parent::__destruct();
    }; 

// EOF -> life.php