Dani računarstva 2013. godine - Vreme za razmišljanje

Započeo Siniša Ranđić, 25.04.2013, 11:04

prethodna tema - sledeća tema

Siniša Ranđić

Da bi Dani računarstva na Fakultetu tehničkih nauka postali tradicija moramo učiniti napor da ih posle 2011. i 2012. godine održimo i ove 2013. godine. Druga polovina septembra mi se čini nekako najpogodnija za održavanje ove manifestacije. Zaposleni su "odavno" završili svoje letnje odmore, a aktuelni studenti su na pragu nove školske godine i uglavnom se već nalaze na Fakultetu.  Konkretno najpogodniji datumi su subote 21. ili 28. septembar.
Ove godine aktivnosti na Fakultetu se odvijaju u znaku reakreditacije obrazovne delatnosti. S obzirom na uočene nedostatke u nastavnom planu računarskog inženjerstva u toku su aktivnosti na njegovoj izmeni. Do septembra taj posao će uglavnom biti završen i Dan računarstva biće dobra prilika da se novi nastavni plan predstavi bivšim i sadašnjim studentima.
Preostalih pet meseci su sasvim dovoljan period da se ovogodišnji dan računarstva doboro pripremi i organizuje uz učešće većeg broja bivših i sadašnjih studenata Fakulteta. Molim sve zainteresovane da iznesu svoje predloge po svim aspektima održavanja Dana računarstva 2013. godine na Fakultetu tehničkih nauka.

Marko Аcović

Dobro je da se ova ideja o okupljanju bivsih i sadasnjih studenata TFC/FTNC i dalje odrzava. Takodje, mislim da je i predlozeni  datum odrzavanja skupa ok. Slazem se da bi centralna tema trebalo da bude o vec pomenutoj akreditaciji i novom nastavnom planu racunarskog inzenjerstva. Valjalo bi da se vec sad krene sa izradom plana i programa za skup. Takodje, treba azurirati bazu svrsenih studenata da bismo znali kome sve treba uputiti pozivnice.

Siniša Ranđić

Spisak svih diplomiranih studenata na smeru za računarsku tehniku zaključno sa oktobrom 2012. godine može se prezueti u PDF formatu na stranici - http://csl.tfc.kg.ac.rs/?page_id=1197. Pokušaću da u što kraćem roku napravim bazu podataka u kojoj bi se našle osnovne informacije o tim studentima - gde su i šta rade.

Siniša Ranđić

Septembar kao mesec u kome bi se održali sledeći Dani računarstva se neumitno približava. Vreme je letnjih odmora i malo ko je spreman da razmišlja o tome. A lično mislim da je, imajući u vidu sve priče koje u Srbiji kolaju vezano za IT, a tu bi negde trebalo da bude i računarstvo, veoma važno da se skupimo i kažemo neku reč o tome kako vidimo budućnost ove naše zajedničke struke.

Marko Аcović

Hajde onda da krenemo sa izradom programa za taj dan kao i spisak zvanica. Kao i uvek, bilo bi dobro da fakultet posalje zvanicne pozivnice svim bivsim studentima.

Siniša Ranđić

Ovih dana sam pokrenuo novi Forum vezan za računarsku tehniku, jer samo jasnom vizijom šta je to računarstvo mogu se definisati okviri istraživačke i obrazovne delatnosti u ovoj oblasti u ovom slučaju na našem fakultetu. Evidentno je da imamo opadanje interesovanja za ovu vrstu studija, što je svako ko je učestvovao u nastavi mogao i morao da primeti. Takav trend neminovno vodi i smanjenju kvaliteta studenata, a onda sledi i lančana reakcija na fakultetskoj strani obale.


Raznim povodima bio sam u kontaktima sa firmama u kojima se praktikuje računarska tehnika i kao nikada sam čuo potrebu (što je uvek postojalo), ali i želju da se neposredno učestvuje u kreiranju nastavnih planova studija i programa predmeta u obrazovanju inženjera računarstva. Možda je prilika da na jednu ovakvu manifestaciju pozovemo i predstavnike "računarske industrije".


Svakako da faza pripreme manifestacije Dan računarstva treba da bude temeljno sprovedena, jer će se u protivnom onima koji nisu pristalice njenog održavanja ili imaju neutralan stav dati za pravo takav stav. Inicijalno manifestaciju treba zamisliti kao susret bivših, sadašnjih studenata računarstva i njihovih nastavnika sa ciljem da se ostvari čvršća institucionalna, a ne pojedinačna veza među njima. Susret treba da predstavlja prikaz iskustava bivših studenata u računarskoj praksi, ali i sa osvrtom na korelaciju znanja stečena na Fakultetu i zahtevi neposredne prakse. Na samom sastanku treba da se iskrištališe potreba i mogućnost da bivši studenti na bazi svojih iskustava treba i moraju da budu konsultovani, a šire gledano i cela "računarska industrija" kako treba da izgleda stuktura obrazovanja u oblasti računarstva na Fakultetu tehničkih nauka.


Da bi se sastanak bolje organizovao mislim da treba formirati organizaciono telo koje će biti sastavljeno od predstavnika nastavnika i bivših studenata koje će utvrditi program manifestacije i sprovesti pripreme za njeno održavanje i konačno organizovati samu manifestaciju.

Marko Аcović

CitatRaznim povodima bio sam u kontaktima sa firmama u kojima se praktikuje računarska tehnika i kao nikada sam čuo potrebu (što je uvek postojalo), ali i želju da se neposredno učestvuje u kreiranju nastavnih planova studija i programa predmeta u obrazovanju inženjera računarstva. Možda je prilika da na jednu ovakvu manifestaciju pozovemo i predstavnike "računarske industrije".
Apsolutno se slazem sa ovim da treba dovesti i predstavnike racunarske industrije. Na taj nacin najbolje se mogu sagledati trenutni zahtevi na nasem trzistu. Sto se vise razlicitih glasova (misljenja) cuje, to bolje.