Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Stack overflow sekcija / Computer Desk
Poslednja poruka billymark007 - 16.08.2019, 07:06
It is ideal to clean junk from your Windows 10 system from time to time for better and smooth performance. Several users still haven't learned how to clean the system properly. Windows installation often builds junk and cache that requires space. Excessive junk results in wasting of resources and crashing of the system and needs to be cleared from time to time. Here is a step by step guide on cleaning your Windows 10 system to boost its performance.Source : Step by Step Guide for Cleaning Windows 10

 office.com/setup |  
2
Say bye-bye to that boring white background of Word document, and now work on your document with your favorite color. In the earlier versions of Microsoft Word, you are not able to change the background color, but now you can. Microsoft has added some other features to improve the appearance of Word. You are now provided with a few themes including black that you can set from the settings of your Word. However, changing theme or document color won't do anything to your document, it means when you print the page, it will come in white. If you want to print your text in color, then you should have to change the text color, which can be easily done from the Home tab.

Source: How to Change Background Color of Word Documents

Related:
norton.com/setup | office.com/setup | office.com/setup | mcafee.com/activate
3
Operativni sistemi / Odg: Seminarski u BACCI-u
Poslednja poruka denniskemp - 05.07.2019, 11:57
I lasted about 3 months doing data entry all day every day before deciding it just wasn't worth the pay. It may not be that stressful but it's still mentally draining. Every entry has to be perfect, which takes essay writing concentration, and since data entry is the whole job there's never the satisfaction of a project being finished.
4
Predlozi i sugestije / How to create PDF files on Mac...
Poslednja poruka Aida01 - 27.06.2019, 09:20
Basically, the PDF file is used for sharing your ideas and documents. You can easily view PDf files because Adobe Reader already comes inbuilt with  most computers. PDF files are easy to create, and completely searchable. They are easy to read on your mobile, and come with password protection also. So, here are some steps to create PDF files.


Source:-  Create PDF files on Mac

For more info you can visit:- office.com/setup | norton.com/setup | mcafee.com/activate | norton.com/setup | norton.com/setup | mcafee.com/activate
5
If you are in the mood to watch a movie, then you can stream your favorite film in barely a few seconds. You can also stream live TV.
1. Amazon Fire TV Stick 4K
2. TiVo Bolt OTA for Antenna
3. Apple TV 4
4. Roku Premiere
5. Roku Stick- Worth For Money

Source : Top 5 Best TV Streaming Devices of 2019

Related Article
Top 5 Best AirPlay Enabled Speakers of 2019mcafee.com/activate |office.com/setup
6
Možda bi ovo pitanje trebalo da ima globalne okvire. Međutim, živimo ovde i ne treba biti megaloman. Četrdeset i kusur godina ubeđujem i sebe i druge da se bavim računarskom tehnikom. Možda je došao trenutak kada se treba suočiti sa istinom. Jer ima jedno tri decenije kako je ovaj pojam nekako gurnut u stranu. Za to vreme u prvi plan su izlazili pojmovi kao što su: informatika, informacione tehnologije ili danas digitalizacija. A pri tome, da li iz neznanja ili nečeg drugog svi zaboravljaju da iza svih tih pojmova u savremeno doba stoji RAČUNAR. Dakle računarska tehnika. 
Kad se pomene računarska tehnika odnosno računar dvoljno upućeni razmišljaju o projektovanju i korišćenju ili primeni računara. Gde je tu onda prava računarska tehnika. Bez straha da će se učiniti greška pod računarskom tehnikom podrazumeva se oblast projektovanja računarskih sistema. To znači i hardvera i softvera. Međutim, kad je softver u pitanju onda se prvenstveno misli na projektovanje tzv. sistemskog softvera. Pitanje koje se mora postaviti - imali danas u Srbiji prave računarske tehnike?
7
Računarska tehnika / Odg: Ovako to rade u svetu
Poslednja poruka Siniša Ranđić - 14.04.2019, 23:40
Na mnogim sajtovima mogu se naći spiskovi usluga koji spadaju u informacione tehnologije. Kao što će se videti na primeru jednog takvog pregleda može se uočiti da pojedine usluge zahtevaju viši nivo inženjerskog znanja dok se za neke usluge znanja stiču kao deo opšteg obrazovanja ili na bazi kurseva i treninga. U usluge koje nude informacione tehnologije spadaju:
  • Upravljanje računarskim sistemima - Computer System Managemnt. Ovu vrstu usluga više treba posmatrati na nivou specijalizovanih firmi koje nude kompletne usluge i koje su specijalizovane za prodaju hardvera i siftvera, instalaciju i popravke, umrežavanje, davanje WEB usluga i projektovanje. Iz ovoga se vide i okvir znanja koje treba da poseduju pojedinci da bi radili u ovakvim firmama.
  • Administriranje i procesiranje podataka - Data Administration and Processing. U okviru ove usluge se podrazumeva planiranje, organizovanje, opisivanje i upravljanje podacima.
  • Instaliranje softvera - Software Instalation.
  • Administrranje mreže - Network Administration.
  • Razvoj softvera - Software Development.
  • Upravljanje informacionim sistemima - Information System management.
  • Programiranje računara - Computer programming.
  • Analiza računarskih sistema - Computer System Analysis.
  • Projektovanje telokomunikacionih veza - Telecommunications Design.

Ove ostale stavke nisam posebno objašnjavao, jer se iz naziva usluga (servisa) prilično jasno vidi o čemu se radi. Ono o čemiu dalje vredi razmišljati odnosi se na pitanje, kako doći do znanja koja će pojedincu obezbediti mesto pod suncem.
8
Računarska tehnika / Odg: Ovako to rade u svetu
Poslednja poruka Siniša Ranđić - 10.04.2019, 18:55
Nepotrebno je naglašavati da je savremeno čovečanstvo sudbinski vezano za primenu računara. Trenutno je kod nas u modi termin DIGITALIZACIJA, što one koji su upućeni u računarstvo, ali i šire u digitalnu elektroniku može pomalo da zbuni. Jer digitalna tehnika u opštem slučaju ne mora nužno da podrazumeva korišćenje računara. Međutim, ako se pogledaju savremeni uređaji najrazličitije namene lako se može uočiti da njihovim radom po pravilu upravljaju računarske komponente - mikroprocesori ili mikrokontroleri. Jednostavno ove komponente danas u potpunosti zamenjuju nekadašnje automate realizovane na bazi komponenata digitalne elektronike. Jednostavno zahvaljujći razvoju poluprovodničke tehnologije navedene komponente se realizuju u obliku „račnara na jednom integrisanom kolu" (Computer on Chip) što ih u pogledu veličine i potrošnje električne energije čini konkurentnim, pa i nezamenljivim. S druge strane njihova programabilnost daje im prednost u odnosu na digitalne automate namenjene izvršavanju jedne ili ograničenog skupa funkcija.
Sveprisutnost računara u životu savremenog čoveka nameće probleme adekvatnog korišćenja uređaja kod kojih se računari primenjuju. To podrazumeva, pre svega osposobljenost svakog pojedinca. A iz toga proizilazi potreba za adekvatnim obrazovanjem. Naravno iz toga sledi pitanje nivoa obrazovanja pojedinca u smislu korišćenja informacionih tehnologija u radu, ali i svakodnevnom životu. Jer deo ovog obrazovanja treba da bude sastavni deo obrazovanja bez obzira o kojoj se struci radi. Iznad toga treba da se nalazi obrazovanje u okviru koga će osposobljavati stručnjaci za sektor usluga u oblasti informacionih tehnologija.
Imajući u vidu navedenu diversifikaciju poslova potrebno je videti kako se u svetu razmišlja i šta se podrazumeva pod uslugama (servisima) koji spadaju u domen informacionih tehnologija. 
9
Razmišljajući kako da nastavim razmišljanja vezana za moguće pristupe akreditacije obrazovne delatnosti u oblasti računarske tehnike na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku susreo sam se sa jednim važnim pitanjem. Ono se odnosi na problem kako treba orijentisati studije - infrastrukturno ili aplikativno. Ovaj problem, bar se meni tako čini, do sada nije direktnije razmatran iako se on de facto artikuliše čak i na zakonskom nivou. Ali pre nego što se vratimo na konkretna pitanja treba objasniti šta se podrazumeva pod infrastrukturno odnosno aplikativno orijentisanom visokoškolskom obrazovanju.
Da bi odgovor bio potpuno jasan treba poći od pitanja - Za kakve poslove se školuju inženjeri računarske tehnike na nivou Srbije? Za očekivati je da odgovor bude - Za potrebe domaće IT industrije. U javnosti je kroz medijsku kampanju, slobodno se tako može reći, stvoren utisak da srpska IT industrija ide u korak sa istom industrijom na svetskom nivou. Ali da li je to baš tako?
Na ovom mestu dolazimo do potrebe da razlikujemo infrastrukturu od primene. Naravno u računarskoj tehnici pod infrastrukturom se podrazumevaju sami računari, sistemski softver (operativni sistemi i programski jezici uključujući i odgovarajuće prevodice), a u današnje vreme i alati za razvoj softvera. Što se tiče primene tu valjda nema dileme, jer se podrazumeva korišćenje tekovina računarstva, a posebno gotovih računarskih programa namenjenih rešavanju različitih praktičnih problema. U ovaj segment računarske tehnike slobodno se može svrtati i razvoj aplikativnog softvera, jer podrazumeva primenu računarske infrastrukture za realizacuiju podrške širokom skupu ljudskih potreba.
Ako se napravi ad hoc analiza može se relativno lako videti da u Srbiji praktično ne postoji sektor koji se bavi računarskom tehnikom na infrastrukturnom nivou. Moram da iznesem ogradu da tim ad hoc pristupom mogu da se iz vida izgube firme, koje predstavljaju časne izuzetke. Kao neko ko je ceo radni vek posvetio računarskoj tehnici bio bih neizmerno srećan da takve firme postoje i da ih u budućnosti bude sve više. Ali bar za sada ne može se reći da je Srbija, na ovom polju bilo kakav igrač. Jer nema firmi koje se bave razvojem novih računara ili računarskih periferija ako se govori o hardveru. Odnosno nema novih programskih jezika ili operativnih sistema koje se razvijaju kod nas. Kad su u pitanju razvojni alati tu i tamo je bilo pokušaja da se razviju programski sistemi na principu IDE (Integrated Development Environment) namenjeni razvoju aplikativnog softvera. Uglavnom se radilo o sistemima namenjenim razvoju softvera za mikrokontrolerske sisteme. Kad se govori o infrastrukturi, s obzirom na uslove u kojima se računari danas koriste ne sme se zaboraviti ni tzv. komunikaciona infrastruktura. I ovde se postavlja pitanje da li u Srbiji postoje autohtone firme koje razvijaju komunikacionu opremu namenjenu realizaciji različitih oblika računarskih mreža. Ili smo i u ovom slučaju prinuđeni da koristimo gotova rešenja iz sveta. S druge strane pitanja njenog razvoja računarstvo deli sa telekomunikacijama tako da kod razmišljanja o načinima obrazovanja stručnjaka za ovu oblast treba stvari posmatrati šire u kontekstu obrazovanja i inženjera telekomunikacija.
Praktično IT industrija u Srbiji je svedena na razvoj aplikativnog softvera. Ovde ne bih ulazio u različite vrsta aplikacija, jer se može naći dovoljno zajedničkih imenitelja da se stvari ne moraju analizirati do detalja.
Ovim su se stekle polazne pretpostavke da se razmatra struktura visokoškolskog obrazovanja u oblasti računarske tehnike u odnosu osposobljenosti budućih inženjera za razvoj novih računara ili njihovu primenu.
10
Firma HDL Desig House iz Beograda ima slobodna radna mesta za različite struke u oblasti VLSI projektovanja. Link
https://www.hdl-dh.com/careers/vacancies/ ukazuje na uslove konkursa. 
Stranice: [1] 2 3 ... 10