Home » Blog » Posledice i uzroci

Posledice i uzroci

jul 2018.
P U S Č P S N
« apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

U sredu 25. novembra 2015. godine Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je posetio Čačak. Razlog posete bio je otvaranje nove zgrade Doma studenata i otvaranje renovirane osnovne škole „Tatomir Anđelić“ u Mrčajevcima. A samo pet dana pre toga u petak 20. novembra Fakultet tehničkih nauka je proslavio značajan jubilej, četrdeset godina postojanja. Na tu proslavu iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja niko nije došao. Istina bio je najavljaen nekakav savetnik za investicije, a da li bio ne znam. Uostalom ako je i bio da li je to nivo koji treba da isprati jedan tako značajan događaj.
Naravno Ministar nije propustio da u svom obraćanju javnosti govori i o visokoškolskom obrazovanju u Čačku, sugerišući uvođenje novih studijskih programa koji bi trebalo da budu prilagođeniji tržištu kadrova, tj. potrebama srpske privrede i društva. Neki cepidlaka bi postavio pitanje šta ima Ministar da otvara domove i škole, pogotovu ako mu „kuća gori“, tj. kada u njegovom resoru malo šta štima.
Međutim, upravo obeležavanje četrdesetogodišnjice Fakulteta tehničkih nauka i useljenje stanara u novu zgradu Doma studenata bili su zgodna prilika da se ta dva događaja povežu i zajednički obeleže. Jer šta će bilo gde Dom studenata ako tamo nema fakulteta ili visokih škola. Domovi su posledica uzroka, koji se zove – postojanja visokoškolskih ustanova. A njih Čačak ima više nego ijedan drugi grad u Srbiji, koji se ne zove Beograd, Novi Sad, Niš ili Kragujevac. I umesto da svojim prisustvom udostoji obeležavanje četrdeset godina Fakulteta tehničkih nauka, a ujedno i otvori Studentski dom, Ministar se zadovoljio da se promoviše uz posledicu, a ne uzrok.
Posle svega ostaje pitanje da li nam treba toliko mnogo pameti da ne vidimo ono što je očigledno i upravo uzročno – posledično. Ili u politici današnjih dana važi neka druga logika. Zato nam preostaje samo da citiramo Cicerona – O tempore, o mores!


Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *