Home » Razmišljanja

Razmišljanja

Aktivnosti u Laboratoriji za računarsku tehniku  neminovno zahtevaju od njenih saradnika visok nivo raumišljanja. Jasno je da su ta razmišljanja pre svega vezana za osnovnu delatnost – računarstvo. A kad je tu računarstvo onda o čemu bi razmišljali u istraživačkoj laboratoriji nego o – istraživanju. I konačno oko nas su svakodnevno studenti, pa se računarstvo i istraživanje neminovno nastavljaju razmišljanjem o – obrazovanju. Zato ćemo u okviru ove rubrike predstaviti razmišljanja na teme:

  • Računarstva – Računarstvo se u poslednjih pola veka ne samo što se samo promenilo već je prominlio i svet oko sebe. Od privilegije bogatih postalo privilegija bezmalo svakog čoveka na Zemlji. Pored svih dobrih stvari koje nam je donelo računarstvo ima ponešto što ostavlja gorak ukus u ustima. Računari, mogućnosti i način njihovog korišćenja uticali su na desocijalizaciju čoveka. Pa eto teme za ozbiljno razmišljanje. A tek razmišljanje o prošlosti i budućnosti računarske tehnike. 
  • Istraživanja – Čovek je po prirodi ljubopitljiv. A kad se to spoji sa delovanjem u nekoj ozbiljnoj struci to prerasta u ozbiljan posao. Tehnološki napredak, razvoj različitih računarskih sistema i softverske podrške uticao je na promene i u istraživačkoj sferi. Do izražaja su došla multidisciplinarna istraživanja i timski rad. Kako to izgleda iz našeg rakursa i kako se približiti svetu vredno je razmišljanja. 
  • Obrazovanja – Početak dvadeset prvog veka u visokoškolsko obrazovanje uneo je mnogo toga novoga. Da li smo se uspešno prilagodili novim pristupima u sticanju i vrednovanju znanja? Eto dobrog povoda za razmišljanje.

razmišljanja