Home » Blog » Posledice i uzroci

Najnovije objave

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ambijentalna udobnost

Posledice i uzroci

U sredu 25. novembra 2015. godine Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je posetio Čačak. Razlog posete bio je otvaranje nove zgrade Doma studenata i otvaranje renovirane osnovne škole „Tatomir Anđelić“ u Mrčajevcima. A samo pet dana pre toga u petak 20. novembra Fakultet tehničkih nauka je proslavio značajan jubilej, četrdeset godina postojanja. Na tu proslavu iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja niko nije došao. Istina bio je najavljaen nekakav savetnik za investicije, a da li bio ne znam. Uostalom ako je i bio da li je to nivo koji treba da isprati jedan tako značajan događaj. A posle se pitamo šta su posledice i uzroci.

Naravno Ministar nije propustio da u svom obraćanju javnosti govori i o visokoškolskom obrazovanju u Čačku. Sugerisao je uvođenje novih studijskih programa koji bi trebalo da budu prilagođeniji tržištu kadrova. Tj. potrebama srpske privrede i društva. Neki cepidlaka bi postavio pitanje šta ima Ministar da otvara domove i škole. Pogotovu ako mu „kuća gori“, tj. kada u njegovom resoru malo šta štima.

Između nadležnosti – posledice i uzroci

Međutim, upravo obeležavanje četrdesetogodišnjice Fakulteta tehničkih nauka i useljenje stanara u novu zgradu Doma studenata bili su zgodna prilika da se ta dva događaja povežu i zajednički obeleže. Jer šta će bilo gde Dom studenata ako tamo nema fakulteta ili visokih škola. Domovi su posledica uzroka, koji se zove – postojanja visokoškolskih ustanova. A njih Čačak ima više nego ijedan drugi grad u Srbiji, koji se ne zove Beograd, Novi Sad, Niš ili Kragujevac. I umesto da svojim prisustvom udostoji obeležavanje četrdeset godina Fakulteta tehničkih nauka, a ujedno i otvori Studentski dom, Ministar se zadovoljio da se promoviše uz posledicu, a ne uzrok.
Posle svega ostaje pitanje da li nam treba toliko mnogo pameti da ne vidimo ono što je očigledno i upravo uzročno – posledično. Ili u politici današnjih dana važi neka druga logika. Zato nam preostaje samo da citiramo Cicerona – O tempore, o mores!


Leave a comment